Controles & onderzoeken

Eerste controle

De eerste controle vindt bij voorkeur plaats tussen de 7-9 weken zwangerschap. We maken een echo, tenzij je dit liever niet hebt. De eerste afspraak duurt een half uur en hierin bespreken we praktische zaken, leefstijl voor een stukje en krijg je informatie over wat je kunt verwachten van ons in de begeleiding van de zwangerschap. Je krijgt ook een informatiepakket mee.

 

De intake duurt ongeveer 45 minuten en bestaat uit meerdere onderdelen: Een vragendeel, wat onderzoeken en een informatief deel. We maken een dossier aan, waarin we al die gegevens noteren. Tijdens het vragendeel komen verschillende persoonlijke items aan de orde, die we hieronder kort toelichten. De volgende zaken zullen aan de orde komen tijdens de eerste controles:

 

  • algemene gegevens: zoals naam, geboortedatum en gegevens van de ziektekostenverzekering.
  • medische gegevens: medicijngebruik, ziektegeschiedenis en lichamelijke en psychische gezondheid van jullie beiden.
  • verloskundige voorgeschiedenis: een eerder doorlopen zwangerschap, bevalling of miskraam. Heb je hier gegevens van op papier, dan is het voor ons erg fijn als je deze meeneemt.
  • menstruele cyclus: eerste dag van de laatste menstruatie, regelmaat van de cyclus en datum van de zwangerschapstest(en). Aan de hand van deze informatie berekenen we een voorlopige uitgerekende datum en bepalen we wanneer je het beste voor de termijnecho een afspraak kunt maken.
  • aanwezigheid van ziekten in de familie: hoge bloeddruk, suikerziekte, stofwisselingsziekten of aangeboren afwijkingen.
  • we zullen met jullie ook de mogelijkheid tot prenatale screening bespreken.
  • ook zullen we tijdens deze controle je bloeddruk meten en je lengte en gewicht meten.

 

Je krijgt van ons een informatiepakket mee. Verder maken we een afspraak voor een termijnecho en maken we een digitale verwijzing aan om bloed te laten prikken.

Overige controles

Tijdens je zwangerschap kom je tussen de 10 en 12 keer bij ons op het spreekuur. De controles duren 15 minuten, maar soms 30 minuten. Het aantal weken wat tussen de controles zit wisselt. In het begin meestal 3-4 weken, richting het einde elke 1 a 2 weken. Mocht je ergens ongerust over zijn en voorlopig nog niet op controle komen, dan mag je ons natuurlijk altijd bellen of een mail sturen.

Tijdens iedere controle meten we je bloeddruk. We bepalen de groei van je baarmoeder en de ligging van je kind (vanaf 28 weken). Daarnaast luisteren we ook naar de hartslag van je kind. Natuurlijk is er altijd tijd voor het beantwoorden van vragen en/of uitleg bij klachten. Verder komen de volgende zaken aan bod:

 

Onderzoeken

In de zwangerschap zijn er verschillende onderzoeken waar je mee te maken krijgt. Hieronder geven we uitleg over deze onderzoeken en de mogelijke uitslagen. We willen er met nadruk op wijzen dat ieder onderzoek consequenties heeft. Deze bespreken we altijd met jullie.

Bloedafname

Na de intake vragen we een bloedonderzoek aan. In het bloed worden verschillende zaken onderzocht:

  • Bloedgroep en rhesusfactor; er zijn een aantal bloedgroepen: A, AB, B en O. Gekeken wordt welke bloedgroep je hebt en of je rhesus-positief of rhesus-negatief bent.
  • Haemoglobine; het ijzergehalte in je bloed
  • Irregulaire antistoffen: of er antistoffen aangemaakt zijn tegen een andere bloedgroep
  • Glucosewaarde; het bloedsuikergehalte
  • Rubella-antistoffen; antistoffen tegen rode hond
  • Hepatitis B; leverziekte
  • Luesreactie; geslachtsziekte
  • HIV test; het virus dat AIDS kan veroorzaken
  • Vitamine D gehalte

 

Als je bezwaar hebt tegen het uitvoeren van een van deze testen kan je dit aangeven. Binnen 2 weken na de bloedafname, krijgen wij de uitslag binnen. Als er sprake is van een afwijkende uitslag, zullen we contact met je opnemen. Bij een normale bloeduitslag bespreken we dat tijdens de 2e controle.

 

Adressen bloedprikken

Je kunt bij de volgende locaties bloedprikken. Je moet van tevoren een afspraak maken via mijnzgv.nl of door te bellen met afsprakenbureau via (0318) 43 43 45


Veenendaal

  • In het laboratorium van de polikliniek “Gelderse Vallei” in Veenendaal, Spoorlaan 5. Openingstijden: werkdagen tussen 07:30 en 17:00.


Lunteren

  • Via Bloedafnamepost Gelderse Vallei in Gezondsheidscentrum Lunteren. Openingstijden: elke werkdag tussen 08:00 en 9.30 uur

Echo’s

Zie voor meer informatie het kopje

 

Welke echo’s krijg ik aangeboden

Prenatale diagnostiek

Aan iedere zwangere wordt prenatale screening aangeboden. Met prenatale screening worden de onderzoeken bedoeld die ontwikkeld zijn om tijdens de zwangerschap een verhoogde kans op een (aangeboren) afwijking vast te stellen. De verschillende onderzoeken zijn de screening op Down- Edwards- en Patausyndroom (dmv NIPT een bloedonderzoek) de vroege SEO (ETSEO) en de 20-wekenecho.

 

Het is goed om te weten dat je als aanstaande ouders het recht hebt om geen informatie te willen over deze 3 onderzoeken. Daarom zullen we tijdens de intake allereerst vragen of je informatie wilt ontvangen, voordat we over de inhoud zullen spreken. Wij zien het vervolgens als onze taak om het gesprek aan te gaan over jullie behoeftes, verwachtingen, onzekerheden en vragen over de gezondheid van jullie komende babytje. Wij nemen de tijd om te zorgen dat de gewenste informatie duidelijk is en helpen je zo nodig afwegingen te maken om tot een keuze te komen.

 

Kijk op RIVM.nl voor meer informatie

Prenatale diagnostiek

Het verschil tussen prenatale screening en prenatale diagnostiek is dat er bij screening wordt gekeken of er een verhoogde kans bestaat op bepaalde afwijkingen, terwijl bij diagnostiek wordt vastgesteld of de baby een bepaalde afwijking wel of niet heeft. Het gaat dan met name om het Syndroom van Down, Edwards of Patau en andere (zeldzamere) erfelijke afwijkingen.

 

Je hebt wettelijk gezien recht op prenatale diagnostiek als er bepaalde erfelijke afwijkingen in de familie voorkomen die op deze manier opgespoord kunnen worden of als er een afwijkende uitslag blijkt bij NIPT. Als er een indicatie is, màg je gebruik maken van deze mogelijkheden. Het hoeft niet. Prenatale diagnostiek wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

 

Er zijn twee verschillende manier tot het verrichten van prenatale diagnostiek. Middels een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie.

 

Vlokkentest

Dit onderzoek wordt bij ongeveer 11 weken zwangerschap verricht en kan tot 14 weken. Via de vagina wordt wat weefsel van de placenta weggenomen. Dit weefsel wordt onderzocht op chromosomale afwijkingen. De uitslag is binnen twee weken bekend. Het risico op een miskraam ten gevolge van dit onderzoek is 0,5%.

 

Vruchtwaterpunctie

Dit onderzoek wordt vanaf ongeveer 16 weken zwangerschap gedaan. Via de buikwand wordt met een naald wat vruchtwater afgenomen. De chromosomen die in dit vruchtwater zitten, worden onderzocht op afwijkingen. De uitslag krijg je na drie weken. De uitslag van een vruchtwaterpunctie is iets betrouwbaarder dan van een vlokkentest, en het risico op een miskraam is wat kleiner. (0,3 %) Tevens kan met een vruchtwaterpunctie ook een open ruggetje worden opgespoord.

 

Het is belangrijk om eerst heel goed na te denken en samen te bespreken óf je deze onderzoeken wilt als je hiervoor in aanmerking komt en wat voor jullie de consequenties zijn van een ongunstige uitslag. Bovendien geeft een gunstige uitslag geen garantie op een gezond kind: immers niet alle afwijkingen worden getest, denk bijvoorbeeld aan hartafwijkingen.

 

Als je kiest voor een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie verwijzen wij je door naar een gespecialiseerd ziekenhuis, meestal in Arnhem of Nijmegen.

Wetenschappelijk onderzoek

Momenteel schenken wij aandacht aan het BRC en werven we zwangeren voor hun onderzoeken.

 

Het BRC

Het BRC was het eerste baby onderzoekscentrum in Nederland waar de taalontwikkeling en later ook sociaal-cognitieve ontwikkeling van baby’s en kinderen werden onderzocht. Later kwam daar ook onderzoek naar zwangere vrouwen en het ongeboren kind bij. In het huidige Baby & Child Research Center worden zwangere vrouwen en kinderen van voor de geboorte tot de leeftijd van zes jaar onderzocht. Inmiddels is het BRC uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerd instituut met zo’n 60 medewerkers. Gezamenlijk zetten zij zich dag in dat uit in om de ontwikkeling van baby en kind beter te begrijpen.

 

Meer informatie

 

Wil je meedoen?

 

Aanmelden

Tip

  1. Kijk voor uitgebreide informatie op: www.zwangernu.nlwww.deverloskundige.nl en www.zorgwijzer.nl

Echo onderzoek

Welke echo's krijg je aangeboden?

Termijnecho

Tussen de 10e en 12e week van de zwangerschap wordt er een termijnecho gemaakt. Met deze echo kan heel nauwkeurig bepaald worden hoever je zwangerschap gevorderd is, of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of het gaat om een éénling of mogelijk een tweeling zwangerschap. Op basis van de termijnecho wordt je uitgerekende datum vastgesteld en krijg je een zwangerschapsverklaring mee. Hiermee kun je bij je werkgever zwangerschapsverlof aanvragen.

Als er bijzonderheden te zien zijn bij de termijnecho, zullen we je meestal doorsturen naar een gynaecoloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede.

13 wekenecho

De 13 weken echo is een screeningsecho. Dat wil zeggen; er zijn geen nadelige effecten voor de baby bij het doen van dit onderzoek. Dit betekent ook dat de uitslag geen uitslag is met 100% garantie op een gezond kind, of 100% garantie op een afwijking als er iets afwijkends gezien wordt. De 13-weken echo is mogelijk sinds september 2021 en is in het kader van een onderzoek nu in het aanbod van prenatale screening opgenomen. Het doel van dit onderzoek is mensen de kans te geven een zwangerschap eerder af te breken, bij het ontdekken van een aangeboren afwijking. Je mag zelf beslissen of je de echo wilt laten uitvoeren. Jullie bepalen ook zelf bij een ongunstige uitslag of en in hoeverre jullie een vervolgonderzoek willen laten doen. Om jullie te helpen de afweging te maken kunnen jullie hierover in gesprek gaan met ons. Ook bestaan er keuzehulp-instrumenten, zoals de NPV- keuzehulp. Op deze website van RIVM vind je ook meer informatie over de 13-weken echo.

De 13 weken echo wordt gemaakt in FARA, een regionaal verloskundig echocentrum. Dit is aan de Hoofdweg 8 in Ederveen. Je kunt voor een afspraak bellen van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 uur en 11.30 uur. Het telefoonnummer is 0318-655530. Je krijgt van ons een verwijsbrief mee.

20-wekenecho

De 20 weken echo is een screeningsecho. Dat wil zeggen; er zijn geen nadelige effecten voor de baby bij het doen van dit onderzoek. Dit betekent ook dat de uitslag geen uitslag is met 100% garantie op een gezond kind, of 100% garantie op een afwijking als er iets afwijkends gezien wordt. De 20 weken echo kan je geruststellen over de gezondheid van je kind, maar de uitslag kan je ook ongerust maken en je voor moeilijke keuzes stellen. Je mag zelf beslissen of je de echo wilt laten uitvoeren. Jullie bepalen ook zelf bij een ongunstige uitslag of en in hoeverre jullie een vervolgonderzoek willen laten doen.

Het is geen vanzelfsprekendheid dat je de 20 weken echo wel of niet laat maken. Om jullie te helpen de afwegingen te maken kunnen jullie hierover in gesprek gaan met ons. Ook bestaan er keuzehulp-instrumenten, zoals de NPV-keuzehulp of de keuzehulp via de website over prenatale screening.

De 20-weken echo wordt gemaakt in ons eigen Echocentrum Creation. De afspraken worden tijdens het spreekuur ingepland. Lees ook de officiële folder over de 13-weken echo en de 20-weken echo. Deze ontvang je ook van ons bij je eerste echo in de zwangerschap.

icoon cliëntenfolder

Lees de cliëntenfolder echoscopie

Ga naar onze bibliotheek
Echocentrum Creation

Echocentrum Creation

In november 2022 zijn wij gestart met het maken van 20-weken echo’s in onze verloskundigenpraktijk Creation, onder de naam Echocentrum Creation. Naast de verloskundige zorg, kunnen wij ons aanbod nu nog completer maken, door de 20-weken echo in de eigen praktijk aan te bieden. Lydia is sinds 2011 werkzaam als 20-weken echoscopiste en heeft in het land op verschillende plekken gewerkt en heeft zo in de afgelopen 11 jaar al veel ervaring opgedaan. Daarnaast zal Roos den Outer ook werkzaam zijn binnen het echocentrum. Jullie kunnen dus Lydia of Roos treffen.

 

Meer informatie over Echocentrum Creation

Ik wil me aanmelden