Bloedafname
Na de intake vragen we een bloedonderzoek aan. In het bloed worden verschillende zaken onderzocht:
- Bloedgroep en rhesusfactor; er zijn een aantal bloedgroepen: A, AB, B en O. Gekeken wordt welke bloedgroep je hebt en of je rhesus-positief of rhesus-negatief bent.
- Haemoglobine; het ijzergehalte in je bloed
- Irregulaire antistoffen: of er antistoffen aangemaakt zijn tegen een andere bloedgroep
- Glucosewaarde; het bloedsuikergehalte
- Rubella-antistoffen; antistoffen tegen rode hond
- Hepatitis B; leverziekte
- Luesreactie; geslachtsziekte
- HIV test; het virus dat AIDS kan veroorzaken
- Vitamine D gehalte
Als je bezwaar hebt tegen het uitvoeren van een van deze testen kan je dit aangeven. Binnen 2 weken na de bloedafname, krijgen wij de uitslag binnen. Als er sprake is van een afwijkende uitslag, zullen we contact met je opnemen. Bij een normale bloeduitslag bespreken we dat tijdens de 2e controle.
Adressen bloedprikken
Je kunt bij de volgende locaties bloedprikken. Je moet van tevoren een afspraak maken via mijnzgv.nl of door te bellen met afsprakenbureau via (0318) 43 43 45
Veenendaal
- In het laboratorium van de polikliniek “Gelderse Vallei” in Veenendaal, Spoorlaan 5. Openingstijden: werkdagen tussen 07:30 en 17:00.
Lunteren
- Via Bloedafnamepost Gelderse Vallei in Gezondsheidscentrum Lunteren. Openingstijden: elke werkdag tussen 08:00 en 9.30 uur
Echo’s
Zie voor meer informatie het kopje
Welke echo’s krijg ik aangeboden
Prenatale diagnostiek
Aan iedere zwangere wordt prenatale screening aangeboden. Met prenatale screening worden de onderzoeken bedoeld die ontwikkeld zijn om tijdens de zwangerschap een verhoogde kans op een (aangeboren) afwijking vast te stellen. De verschillende onderzoeken zijn de screening op Down- Edwards- en Patausyndroom (dmv NIPT een bloedonderzoek) de vroege SEO (ETSEO) en de 20-wekenecho.
Het is goed om te weten dat je als aanstaande ouders het recht hebt om geen informatie te willen over deze 3 onderzoeken. Daarom zullen we tijdens de intake allereerst vragen of je informatie wilt ontvangen, voordat we over de inhoud zullen spreken. Wij zien het vervolgens als onze taak om het gesprek aan te gaan over jullie behoeftes, verwachtingen, onzekerheden en vragen over de gezondheid van jullie komende babytje. Wij nemen de tijd om te zorgen dat de gewenste informatie duidelijk is en helpen je zo nodig afwegingen te maken om tot een keuze te komen.
Kijk op RIVM.nl voor meer informatie
Prenatale diagnostiek
Het verschil tussen prenatale screening en prenatale diagnostiek is dat er bij screening wordt gekeken of er een verhoogde kans bestaat op bepaalde afwijkingen, terwijl bij diagnostiek wordt vastgesteld of de baby een bepaalde afwijking wel of niet heeft. Het gaat dan met name om het Syndroom van Down, Edwards of Patau en andere (zeldzamere) erfelijke afwijkingen.
Je hebt wettelijk gezien recht op prenatale diagnostiek als er bepaalde erfelijke afwijkingen in de familie voorkomen die op deze manier opgespoord kunnen worden of als er een afwijkende uitslag blijkt bij NIPT. Als er een indicatie is, màg je gebruik maken van deze mogelijkheden. Het hoeft niet. Prenatale diagnostiek wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar.
Er zijn twee verschillende manier tot het verrichten van prenatale diagnostiek. Middels een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie.
Vlokkentest
Dit onderzoek wordt bij ongeveer 11 weken zwangerschap verricht en kan tot 14 weken. Via de vagina wordt wat weefsel van de placenta weggenomen. Dit weefsel wordt onderzocht op chromosomale afwijkingen. De uitslag is binnen twee weken bekend. Het risico op een miskraam ten gevolge van dit onderzoek is 0,5%.
Vruchtwaterpunctie
Dit onderzoek wordt vanaf ongeveer 16 weken zwangerschap gedaan. Via de buikwand wordt met een naald wat vruchtwater afgenomen. De chromosomen die in dit vruchtwater zitten, worden onderzocht op afwijkingen. De uitslag krijg je na drie weken. De uitslag van een vruchtwaterpunctie is iets betrouwbaarder dan van een vlokkentest, en het risico op een miskraam is wat kleiner. (0,3 %) Tevens kan met een vruchtwaterpunctie ook een open ruggetje worden opgespoord.
Het is belangrijk om eerst heel goed na te denken en samen te bespreken óf je deze onderzoeken wilt als je hiervoor in aanmerking komt en wat voor jullie de consequenties zijn van een ongunstige uitslag. Bovendien geeft een gunstige uitslag geen garantie op een gezond kind: immers niet alle afwijkingen worden getest, denk bijvoorbeeld aan hartafwijkingen.
Als je kiest voor een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie verwijzen wij je door naar een gespecialiseerd ziekenhuis, meestal in Arnhem of Nijmegen.
Wetenschappelijk onderzoek
Momenteel schenken wij aandacht aan het BRC en werven we zwangeren voor hun onderzoeken.
Het BRC
Het BRC was het eerste baby onderzoekscentrum in Nederland waar de taalontwikkeling en later ook sociaal-cognitieve ontwikkeling van baby’s en kinderen werden onderzocht. Later kwam daar ook onderzoek naar zwangere vrouwen en het ongeboren kind bij. In het huidige Baby & Child Research Center worden zwangere vrouwen en kinderen van voor de geboorte tot de leeftijd van zes jaar onderzocht. Inmiddels is het BRC uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerd instituut met zo’n 60 medewerkers. Gezamenlijk zetten zij zich dag in dat uit in om de ontwikkeling van baby en kind beter te begrijpen.
Meer informatie
Wil je meedoen?
Aanmelden