Aangifte geboorte
De baby moet binnen 3 werkdagen worden aangegeven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar de baby geboren is. Dit kan gedaan worden door de vader, moeder of iemand anders die bij de bevalling aanwezig is geweest.
Het is verstandig om van tevoren te checken op welk tijdstip je de aangifte kunt doen, soms kun je ook een afspraak maken. Ook kun je in het ziekenhuis aangifte doen op afspraak, indien je daar bent bevallen. Beide paspoorten en eventueel het trouwboekje (of indien je niet getrouwd bent het Bewijs van erkenning) kan diegene meenemen.
Sinds de covid-pandemie kun je ook digitaal aangifte doen. Het verschilt per gemeente of en hoe dit werkt. Wij zijn gewend om een verklaring te schrijven die je kunt gebruiken voor deze digitale aangifte. Dat doen we alleen als de bevalling uiteindelijk begeleid is door ons.
Aanmelden verloskundige (Veenendaal)
Ben je zwanger en woon je in Veenendaal of omgeving? Zodra je weet dat je zwanger bent, mag je je aanmelden bij de verloskundige. Hiervoor maak je eenvoudig een afspraak via de website. Je kunt je via ons aanmeldformulier aanmelden en dan nemen we contact met je op voor het plannen van afspraken. Wil je vast meer over ons weten? Of lees meer over wat er aan bod komt tijdens de eerste afspraken.
Aanmelden verloskundige (Lunteren)
Ben je zwanger en woon je in Lunteren of omgeving? Zodra je weet dat je zwanger bent, mag je je aanmelden bij de verloskundige. Hiervoor maak je eenvoudig een afspraak via de website. Je kunt je via ons aanmeldformulier aanmelden en dan nemen we contact met je op voor het plannen van afspraken. Wil je vast meer over ons weten? Of lees meer over wat er aan bod komt tijdens de eerste afspraken.
Aanmelden zwangerschap
Ben je zwanger en woon je in Lunteren of omgeving? Zodra je weet dat je zwanger bent, mag je je aanmelden bij de verloskundige. Hiervoor maak je eenvoudig een afspraak via de website. Je kunt je via ons aanmeldformulier aanmelden en dan nemen we contact met je op voor het plannen van afspraken. Wil je vast meer over ons weten? Of lees meer over wat er aan bod komt tijdens de eerste afspraken.
Aanmelden | Creation VerloskundigenEen positieve zwangerschapstest | Meld je aan bij Creation Verloskundigen.
Afspraken verloskundige
De eerste controle vindt bij voorkeur plaats tussen de 7-9 weken zwangerschap. We maken een echo, tenzij je dit liever niet hebt. De eerste afspraak duurt een half uur en hierin bespreken we praktische zaken, leefstijl voor een stukje en krijg je informatie over wat je kunt verwachten van ons in de begeleiding van de zwangerschap. Je krijgt ook een informatiepakket mee.
De intake duurt ongeveer 45 minuten en bestaat uit meerdere onderdelen: Een vragendeel, wat onderzoeken en een informatief deel. We maken een dossier aan, waarin we al die gegevens noteren. Tijdens het vragendeel komen verschillende persoonlijke items aan de orde, die we hieronder kort toelichten.
Controles en onderzoeken tijdens de zwangerschap | Creation Verloskundigen
Bellinstructies bevalling
24/7 bereikbaar | Ben je ongerust of ga je bevallen, bel dan altijd direct naar 0318-553465. Je kunt ons 24 uur per dag bereiken op het nummer, tijdens je zwangerschap, de bevalling of de kraamtijd. Juist ongerustheid of twijfel is een reden om ons te bellen en soms ook reden voor een huisbezoek. Dat schept voor iedereen duidelijkheid en is dus niet voor niets! Als je ons belt bedenken we samen wat gewenst en nodig is.
Belinstructies | Om je wat handvatten te geven wanneer je in ieder geval moet bellen hebben we een bellijstje opgesteld. Bedenk daarbij dat dit richtlijnen zijn. Soms presenteert zich een situatie die hier niet beschreven is, bel dan altijd! We vinden het belangrijk dat je geen drempel ervaart.
Bekkenklachten zwangerschap / Bekkeninstabiliteit zwangerschap
In de zwangerschap verweken verbindingen tussen de gewrichten (de scharnieren tussen twee botdelen) onder invloed van je hormonen. Hierdoor is de doorgang van je bekken tijdens de geboorte van je kindje wat groter. Naast de verweking van de gewrichten, neemt ook je gewicht toe. Deze twee dingen zorgen voor een extra belasting van het bekken. Dit kan bij sommige vrouwen tot uiting komen in pijn bij het schaambot, pijn in de heupen en/of in de onderrug. Vaak straalt de pijn uit naar de bovenbenen en kan het zelfs een tintelend en doof gevoel geven. Mochten deze klachten je belemmeren in je dagelijks functioneren, bespreek het dan ook tijdens je controle met ons. Mogelijk is therapie bij een houdings- en bewegingstherapeut een oplossing voor jou.
Zwangerschapsklachten | uitleg en tips van Creation Verloskundigen
Borstvoeding informatie
Tijdens de zwangerschap is het goed om je voor te bereiden op de voeding die je gaat geven. De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) bepleit het geven van borstvoeding, omdat dit de beste voeding voor je kindje is. Borstvoeding geven is iets heel natuurlijks. Het is een logisch vervolg op zwangerschap en geboorte. Er is lang gedacht dat het niet uitmaakte of een baby met moedermelk of met kunstvoeding werd grootgebracht. Dankzij uitgebreid onderzoek weten we nu dat borstvoeding wel degelijk verschilt van kunstvoeding. Moedermelk bevat voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen bij de opbouw van het immuunsysteem en de groei van hersenen en zenuwstelsel.
Daarnaast heeft borstvoeding aantoonbare positieve effecten voor het kind tot zelfs op volwassen leeftijd. De positieve effecten van borstvoeding zijn het grootst als je baby minimaal zes maanden borstvoeding krijgt. Daarna kan borstvoeding, gecombineerd met andere voedingsmiddelen, doorgaan zolang jij en je kind dit prettig vinden. Ook voor de moeder biedt het geven van borstvoeding voordelen: de baarmoeder herstelt sneller na de bevalling. En op lange termijn heeft de moeder, die borstvoeding geeft, minder kans op borst- of eierstokkanker.
Naast de vele positieve effecten voor de gezondheid kent het geven van borstvoeding ook vele praktische voordelen. Moedermelk heeft altijd de juiste samenstelling en temperatuur, is altijd voorradig, is hygiënisch en bovendien goedkoop. Bij de keuze voor het wel of niet geven van borstvoeding spreekt moeder natuur duidelijke taal. Maar liefst 98% van de vrouwen kan haar kind voeden met moedermelk en de baby heeft sterke reflexen meegekregen om aan de borst te drinken en de aanmaak van melk te stimuleren
Borstvoeding geven is een goede investering in de gezondheid van je kind. Een investering die in het begin inspanning vergt, maar zeker de moeite waard is!
Bloed prikken zwangerschap
Na de intake vragen we een bloedonderzoek aan. In het bloed worden verschillende zaken onderzocht:
- Bloedgroep en rhesusfactor; er zijn een aantal bloedgroepen: A, AB, B en O. Gekeken wordt welke bloedgroep je hebt en of je rhesus-positief of rhesus-negatief bent.
- Haemoglobine; het ijzergehalte in je bloed
- Irregulaire antistoffen: of er antistoffen aangemaakt zijn tegen een andere bloedgroep
- Glucosewaarde; het bloedsuikergehalte
- Rubella-antistoffen; antistoffen tegen rode hond
- Hepatitis B; leverziekte
- Luesreactie; geslachtsziekte
- HIV test; het virus dat AIDS kan veroorzaken
- Vitamine D gehalte
Als je bezwaar hebt tegen het uitvoeren van een van deze testen kan je dit aangeven. Binnen 2 weken na de bloedafname, krijgen wij de uitslag binnen. Als er sprake is van een afwijkende uitslag, zullen we contact met je opnemen. Bij een normale bloeduitslag bespreken we dat tijdens de 2e controle.
Blog verloskundige
Op onze blog kun je het laatste nieuws, kennisupdates en (ervarings)verhalen van de verloskundigen, stagiaires en (oud) clienten van Creation lezen.
Buikpijn zwangerschap
Je baarmoeder is een grote spier die kan samentrekken en ontspannen. Bij een harde buik trekt je baarmoeder samen. Hierdoor voelt je buik gespannen aan. Dit kan vervelend zijn, maar is niet pijnlijk. Vrijwel alle zwangere vrouwen krijgen ze. De baarmoeder kan samentrekken door bewegingen van de baby, lichamelijke activiteit, stress of door je darmen of blaas. Vaak ontstaan valse weeën in het tweede of derde trimester van de zwangerschap. Als de uitgerekende datum nadert, kunnen ze vaker voorkomen en gevoeliger zijn.
Harde buiken of (voor)weeën?
Het is misschien lastig te weten of je harde buiken of (voor)weeën hebt. Je herkent een harde buik als de samentrekkingen:
- wisselen in duur en intensiteit
- onregelmatig zijn
- ongemakkelijk, maar niet pijnlijk zijn
- niet toenemen in duur, intensiteit en frequentie
- afnemen en verdwijnen (om misschien op een later moment weer te ontstaan)
- niet voor ontsluiting zorgen
- Harde buiken zijn onschuldig, maar als je bloedverlies of vochtverlies krijgt of minder bewegingen bij de baby voelt, neem dan altijd contact op met je verloskundige.
Zwangerschapsklachten | uitleg en tips van Creation Verloskundigen
Cursus bevallen
De cursus Samen Bevallen is landelijk de grootste bevallingscursus die je samen met je partner volgt! In de cursus Samen Bevallen krijgen jullie praktische informatie over de bevalling zodat je allebei weet wat je kunt verwachten, leer je als partner hoe je haar het beste kan helpen, en leer je technieken om je weeën op te kunnen vangen.
Draagdoek knopen
Is je baby net geboren? Of ben je nog zwanger? Bedenk je dat je baby wegleggen zo onlogisch voelt als je hem of haar zolang bij je gedragen hebt? Of is je baby onrustig? Hoe dan ook: je bent op dit deel van de website gekomen omdat je geïnteresseerd bent in het dragen van je baby.
In onze praktijk zijn Rosanne en Hilde gecertificeerd om je de basisbeginselen van het knopen van de draagdoek te leren. Het gaat dan om jonge kindjes, te dragen met een tricot of geweven doek of in een ringsling.
Wil je meer weten over het belang van dragen van je baby? Over de veiligheid en over hechting? Volg dan de (online) cursus Babyband.
Dragen van je baby – draagdoekconsult – Creation Verloskundigen
Echocentrum Veenendaal
In november 2022 zijn wij gestart met het maken van 20-weken echo’s in onze verloskundigenpraktijk Creation, dit onder de naam Echocentrum Creation. Naast de verloskundige zorg, kunnen wij ons aanbod nu nog completer maken, door de 20-weken echo in de eigen praktijk aan te bieden. Lydia is sinds 2011 werkzaam als 20-weken echoscopiste en heeft in het land op verschillende plekken gewerkt en heeft zo in de afgelopen 11 jaar al veel ervaring opgedaan.
Echocentrum Creation | 20-wekenecho bij Creation Verloskundigen
Geboorteplan
Naarmate de uitgerekende datum dichterbij komt, komt de bevalling meer en meer in zicht. Door het maken van een geboorteplan word je gedwongen je wensen en je verwachtingen te gaan overdenken en daarover iets op te schrijven. Het is dus een middel, maar ook een doel om hieraan te werken en je zo voor te bereiden.
Geboorteplan – Creation Verloskundigen
Hechten aan je baby
Als je zwanger bent, fantaseer je vast veel over je baby. Misschien vind je het ook spannend: zo’n heel nieuw mensje wat je moet leren kennen. En hoe ga je dat doen? Misschien heb je door je eigen jeugd vragen of je wel in staat bent om je te gaan hechten aan je baby. Of ben je gewoon benieuwd hoe je een relatie kunt opbouwen met je kindje…
Wees gerust, ook voor hechten aan je kindje zijn handvaten te krijgen! Schrijf je bijvoorbeeld in voor de informatieavond Babyband en leer meer over de theorie van hechting, over communiceren met je kindje, over de Dunstan babytaal, over het gebruik van een draagdoek, babymassage en meer… Je kunt ook de online versie aanschaffen, dan kijk je de informatie op je eigen tijd. En ook dan kun je natuurlijk vragen stellen op het spreekuur. Wil je hier meer over weten? Rosanne vertelt je er graag meer over, vraag dus gerust!
Dragen van je baby – draagdoekconsult – Creation Verloskundigen
Informatieavonden
Uit onderzoek blijkt dat zwangeren en hun partners op zoek zijn naar betrouwbare informatie en antwoorden op vragen. Er is genoeg te krijgen: via internet, boeken, apps, folders en via bekenden. Belangrijk is echter dat de informatie klopt en afgestemd is. Daarom organiseren wij informatieavonden. Deze zijn met name bedoeld voor zwangeren die hun eerste baby verwachten, maar iedereen is uiteraard welkom. Ook interactie met andere zwangeren is hier van toegevoegde waarde. Hieronder zie je een overzicht van de informatieavonden.
Informatieavonden bij Creation Verloskundigen | voorbereiding op zwangerschap en ouderschap
Kinderwens afspraak
Kinderwensgesprek | Wij bieden jullie de mogelijkheid voor een kinderwensgesprek. In dit gesprek komen de volgende zaken aan de orde: je gezondheid, voedingspatroon, leefgewoonten, erfelijke en/of aangeboren afwijkingen (bij jullie als ouders of in de familie). Ook de menstruatiecyclus, vruchtbare periode en dergelijke, komen aan bod. Tevens krijg je indien wenselijk, voorlichting over medicatie, voeding, schadelijke stoffen, infectiepreventie en psychische stabiliteit. In sommige gevallen volgt er een doorverwijzing naar de huisarts, gynaecoloog, klinisch geneticus of psycholoog/coach. Meld je hieronder direct aan voor een kinderwensgesprek.
Kinderwensadvies bij Creation Verloskundigen | persoonlijk preconceptieconsult
Kraamzorg
In de zwangerschap heb je kraamzorg aangevraagd. Als je thuis bevalt zullen wij de kraamverzorgster bellen zodat ze ons assisteert tijdens de bevalling.
Zodra je bevallen bent, gaat je kraamtijd in. Als je thuis bevallen bent, blijft de kraamverzorgster nog nadat wij weer weg gaan. Zij helpt je dan met douchen, je bed verschonen, je baby voeden en gaat pas weg als dat voor jullie kan. Als je overdag bevallen bent, blijft ze de rest van de dag. Als je in het ziekenhuis bevallen bent, zal de verpleegkundige je er op wijzen dat je de kraamzorg moet bellen zodra je naar huis gaat.
Je kraamverzorgster helpt je met het leren kennen van je baby: onder andere het voeden, verschonen en controles uitvoeren (gewicht / temperatuur / poep- en plasluiers). Dat is best een klus en hulp en informatie kun je dan goed gebruiken. Verder helpt ze met douchen, voert ze controles uit (temperatuur / bloedverlies controleren / evt. hechtingen controleren) en geeft ze je tips, bijvoorbeeld als je stuwing krijgt. Daarnaast zorgt je kraamverzorgster ook voor vader, de andere kinderen en de belangrijkste huishoudelijke taken (het eten / de was / douche en toilet schoonmaken).
Je kraamverzorgster overlegt met ons als ze dingen niet vertrouwt of tips nodig heeft. Daarom komen wij ook regelmatig langs om met haar en jullie te overleggen of alles goed en naar wens verloopt.
Kwaliteit van zorg
Wij staan als verloskundigen ingeschreven in het kwaliteitsregister van de beroepsorganisatie KNOV. Verloskundigen die hierin geregistreerd staan werken volgens de standaarden en overige richtlijnen van de beroepsorganisatie en zorgen dat hun kennis en vaardigheden op peil blijven.
- We onderscheiden ons door het werken op kleinschalige wijze. Met meer aandacht en tijd dan de norm, door 2 vaste verloskundigen.
- We bieden topkwaliteit van zorg; compleet en met expertise op diverse gebieden.
- We denken vanuit mogelijkheden en leveren maatwerk, we zien ieder mens als uniek.
- We doen ons werk vanuit vertrouwen in fysiologie.
- We zijn bereikbaar en staan open voor feedback; goede en persoonlijke communicatie staat bij ons hoog in het vaandel.
Lactatiekundige zorg
Je hebt gekozen voor het geven van borstvoeding, geeft al borstvoeding of wil er graag wat extra informatie over. Borstvoeding geven is iets heel natuurlijks, het is een logisch vervolg op zwangerschap en geboorte, maar het gaat niet altijd vanzelf. Sommige moeders hebben extra begeleiding en ondersteuning hierin nodig.
Een lactatiekundige kan je informeren over alle ins en outs op het gebied van borstvoeding geven. Verder kan zij extra intensieve begeleiding en ondersteuning bieden bij alle uiteenlopende problemen met borstvoeding zoals: twijfel over het geven van borst- of kunstvoeding, een negatieve ervaring bij een vorige borstvoedingsperiode, pijn bij het voeden, onvoldoende melkproductie, overproductie, aanleg- en zuigproblemen, herhaalde borstontstekingen, borstweigeren of het afbouwen van borstvoeding. Ook bij specifieke problemen zoals voeden na een borstoperatie, voeden na een vroeggeboorte of medicatiegebruik bij borstvoeding kan een lactatiekundige je extra advies en begeleiding bieden.
Lactatiekundige zorg bij Creation Verloskundigen | professionele ondersteuning bij borstvoeding
Mamacafe in De Fuut
Voor veel mama’s is de periode na afsluiting van de kraamtijd best even schakelen. De verloskundige, waar je maanden een vertrouwensrelatie mee hebt opgebouwd, verdwijnt uit beeld en wekelijkse contactmomenten veranderen naar langere intervallen voor controles van de baby bij het consultatiebureau. Vaak is er in deze periode behoefte aan het kunnen delen van ervaringsverhalen, horen waar andere moeders tegen aanlopen en je verloskundige nog eens kunnen spreken met bijvoorbeeld vragen over het fysieke herstel of verwerking van de baring.
Zin om andere mama’s van jonge kinderen live te ontmoeten? Loop binnen voor eerste hulp bij (op)voeden of gewoon een gezellig gesprek. Het mamacafé wordt georganiseerd in restaurant De Fuut, in Veenendaal Oost. Adres: Waterhuis 2, Veenendaal
Marktplaats bij Creation Verloskundigen
In onze praktijk zijn er veel cliënten met een eigen bedrijf. En we krijgen vaak het verzoek of wij hun bedrijf willen promoten. Bijvoorbeeld een webshop voor geboortekaartjes, baby- en kinderkleding, of leuke kraamcadeautjes. Speciaal voor hen hebben wij nu een heuse Creation-Marktplaats. Doe leuke en nieuwe ideeën op bij onderstaande bedrijven. Ben jij ook cliënt (geweest) bij ons en staat jouw bedrijf er niet tussen? Laat het ons weten en geef jouw gegevens door. Uiteraard zijn wij verder niet verantwoordelijk voor de inhoud en dienstverlening van deze bedrijven en organisaties!
Miskraam
Een miskraam is een verdrietige en ingrijpende gebeurtenis, waar helaas ongeveer 10% van de zwangerschappen mee te maken krijgt. De lichamelijke tekenen van een miskraam zijn onder andere helder rood bloedverlies, buikpijn of menstruatieachtige krampen in de onderbuik en het afnemen van zwangerschapsklachten. Dit kan afzonderlijk of in combinatie voorkomen.
Wanneer je een miskraam doormaakt, is het belangrijk om te weten dat dit in de meeste gevallen niet het gevolg is van iets dat je hebt gedaan of nagelaten. Ons team staat klaar om je te ondersteunen, of het nu gaat om emotionele begeleiding of om praktische vragen over de vervolgstappen.
Heb je vermoedens van een miskraam of maak je je zorgen? Neem dan altijd contact met ons op. Samen kunnen we bepalen wat nodig is en je op de best mogelijke manier begeleiden.
Meer informatie over miskramen vind je op onze website
Misselijkheid zwangerschap
Vermoedelijk speelt het hormoon hCG een rol bij het ontstaan van misselijkheid. Veel vrouwen hebben vooral ‘s ochtends last van misselijkheid en/of braken. Na de eerste drie tot vier maanden is de misselijkheid meestal over.
Tips tegen misselijkheid
- Drink en eet meteen iets bij het wakker worden, dus nog vóór het opstaan! Soms is het zelfs lonend in de nacht je wekker te zetten en iets kleins te eten, om zo te voorkomen dat je maag leeg raakt.
- Regelmatig kleine porties eten helpt vaak tegen de misselijkheid.
- Er zijn goede ervaringen met gemberthee, droge crackers, bouillon, zuivelproducten, rauwkost en lauwe dranken.
- Drink voldoende, zeker als de misselijkheid gepaard gaat met braken, maar vermijd grote hoeveelheden tegelijk.
- Drink geen koolzuurhoudende dranken.
- Eet niet te vet of te gekruid.
- Niet plotseling overeind komen.
Zwangerschapsklachten | uitleg en tips van Creation Verloskundigen
Nieuw leven een wonder
In het verborgene gemaakt. De tekst die je op onze homepagina én ook op deze pagina tegenkomt. Deze tekst is genomen uit Psalm 139, een boek uit de Bijbel. In deze psalm, dit lied, verbaast de dichter zich. Hij verbaast zich over het wonder van nieuw leven. Zijn verbazing beschrijft het nieuwe leven als een ‘ongevormd begin’ wat ‘in het verborgene’ gemaakt is. Verder spreekt hij over ‘geborduurd’. In heel deze tekst proeven we de bewondering van de dichter over het gedetailleerde en wonderlijke ontstaan van dit nieuwe leven.
Vanuit deze verwondering maakt de dichter een lied voor zijn Schepper, God. Een lied van verwondering waarin wij ons herkennen. Een kindje is een wonder. Onze begeleiding wordt gekenmerkt door deze verwondering. Omdat ieder kindje uniek is en wij iedere keer weer getuige mogen zijn van het wonder. Wij zien het als een voorrecht dat we jullie als ouders ‘in verwachting’, mogen begeleiden. Juist omdat het om zo’n bijzonder periode in jullie leven gaat. Een bijzonder moment wat ook weleens moeilijk is, of spanningen met zich meebrengt. Ook daarom kiezen we er bewust voor om jullie persoonlijke begeleiding te bieden.
Onderzoeken baby
Tijdens je zwangerschap kom je tussen de 10 en 12 keer bij ons op het spreekuur. De controles duren 15 minuten, maar soms 30 minuten. Het aantal weken wat tussen de controles zit wisselt. In het begin meestal 3-4 weken, richting het einde elke 1 a 2 weken. Mocht je ergens ongerust over zijn en voorlopig nog niet op controle komen, dan mag je ons natuurlijk altijd bellen of een mail sturen.
Tijdens iedere controle meten we je bloeddruk. We bepalen de groei van je baarmoeder en de ligging van je kind (vanaf 28 weken). Daarnaast luisteren we ook naar de hartslag van je kind. Natuurlijk is er altijd tijd voor het beantwoorden van vragen en/of uitleg bij klachten.
Controles en onderzoeken tijdens de zwangerschap | Creation Verloskundigen
Papacafé bij T-café
Na de geboorte van je kind verandert er veel, ook voor vaders. De wekelijkse contactmomenten met de verloskundige maken plaats voor minder frequente controles bij het consultatiebureau. In deze periode is het waardevol om ervaringen te delen met andere vaders, te horen waar zij tegenaan lopen en eventuele vragen te bespreken over het vaderschap en de ontwikkeling van je kind.
Heb je zin om andere vaders van jonge kinderen te ontmoeten? Kom dan langs voor praktische tips over opvoeden of gewoon een gezellig gesprek met een drankje erbij. Als cliënt van onze praktijk ontvang je na de geboorte van je kind een strippenkaart voor zes gratis drankjes naar keuze. Het papacafé wordt georganiseerd in T-café, in het centrum van Veenendaal. Adres: Markt 10, Veenendaal. Meer informatie vind je op onze website
Papacafé bij Creation Verloskundigen in Veenendaal | Ontmoet en deel ervaringen met andere vaders
Positieve zwangerschapstest
Een positieve test, allerlei gedachten gaan er dan door je heen. Er begint een nieuwe periode in je leven. Soms al lang verwacht en gehoopt, soms een totale onverwachte situatie. Hoe dan ook: de confrontatie met een positieve test heeft veel betekenis en geeft in vele situaties direct veel gedachtes en gevoelens.
Er komt een boel op je af, wanneer je zwanger bent. Een van de eerste stappen is het maken van een afspraak bij ons. Dat mag al zodra je weet dat je zwanger bent. Je kunt je via ons aanmeldformulier aanmelden en dan nemen we contact met je op voor het plannen van afspraken. Wil je vast meer over ons weten? Of lees meer over wat er aan bod komt tijdens de eerste afspraken.
Een positieve zwangerschapstest | Meld je aan bij Creation Verloskundigen.
Pijnbestrijding bevalling
Pijn tijdens de bevalling heeft functie. Het maakt namelijk dat je een veilige plaats gaat zoeken en dat je je gedrag erop aanpast. Het heeft een waarschuwende functie. Het zet ook aan tot denken, je gaat zoeken naar manieren om er goed mee om te gaan. Dat maakt dat je je bewust op je lichaam moet focussen en vertrouwen. Pijn activeert een uitgebreid neurologisch systeem, tot in verre uithoeken in je hersenen. Bevallingspijn is ten slotte ook nodig om tal van processen in je lichaam te ontketenen die toewerken naar het moment dat je lichaam afscheid neemt van je inwoner; Je baby. Op dat moment komt je baby in zijn of haar eigen lichaam en is het nodig dat je baby zelf adrenaline gaat produceren om goed te kunnen ademen bij de geboorte en goed te kunnen drinken binnen een uur na de geboorte. Hoe dit proces tot stand komt, is onder andere bepaald door het gebruik van medicijnen tijdens de bevalling, de werking van vele hormonen en de setting waarin dit allemaal speelt. Lees meer over pijn en pijnbestrijding op onze website
Pretecho geslacht
Als verloskundigen en echoscopisten zijn wij ons ervan bewust hoe intens je van elke minuut en elke ontwikkeling van je kindje wilt genieten. De echo’s die Echocentrum Creation en Creation Verloskundigen aanbieden zijn medische onderzoeken. Bij pretechobureau BeWonder krijg je de kans om je kindje genietend te bewonderen. Samen met je partner, andere kinderen, ouders, vrienden of andere betrokkenen. Dit gebeurt in een rustige en ontspannen sfeer. De pretecho’s die worden gedaan zijn geen medische echo’s en daarom kunnen we ons puur richten op het bewonderen.
Rugpijn zwangerschap
In de zwangerschap verweken verbindingen tussen de gewrichten (de scharnieren tussen twee botdelen) onder invloed van je hormonen. Hierdoor is de doorgang van je bekken tijdens de geboorte van je kindje wat groter. Naast de verweking van de gewrichten, neemt ook je gewicht toe. Deze twee dingen zorgen voor een extra belasting van het bekken. Dit kan bij sommige vrouwen tot uiting komen in pijn bij het schaambot, pijn in de heupen en/of in de onderrug. Vaak straalt de pijn uit naar de bovenbenen en kan het zelfs een tintelend en doof gevoel geven. Mochten deze klachten je belemmeren in je dagelijks functioneren, bespreek het dan ook tijdens je controle met ons. Mogelijk is therapie bij een houdings- en bewegingstherapeut een oplossing voor jou.
Hoe herken je het?
Bekkenklachten tijdens de zwangerschap komen vaak voor, maar het is niet iets dat ‘er gewoon bij hoort’. Vaak kun je met de juiste adviezen of oefeningen veel van je problemen verminderen of zelfs helemaal oplossen. Bij bekkenklachten kun je onder andere denken aan:
- pijn ter hoogte van je schaambot
- onderrugpijn
- pijn in je liezen
- pijn in je bovenbenen
- pijn in je stuitje
- urineverlies
- moeite met ontlasting of windjes ophouden
Zwangerschapsklachten | uitleg en tips van Creation Verloskundigen
Tongriem klieven
Een (te) korte tongriem bij een pasgeboren baby komt regelmatig voor. Het tongriempje is het membraan waarmee de tong vastzit aan de bodem van de mond. Het kan de oorzaak zijn van borstvoedingsproblemen en/of moeilijk drinken aan de fles wanneer het tongriempje zo kort is of vastzit aan het puntje van de tong dat tongbewegingen beperkt of niet meer mogelijk zijn. Dit geldt ook voor de bovenlip: er is sprake van een te kort lipbandje, wanneer de bovenlip beperkt is in zijn beweging.
Het probleem is vaak eenvoudig te verhelpen door middel van het doorknippen van de tong- of lipriem. Bij voorkeur wordt dit (in geval van borstvoedingsproblemen) zo snel mogelijk na de geboorte gedaan. Het losmaken van de tongriem wordt frenotomie genoemd. Een aantal verloskundigen binnen de praktijk voeren deze behandeling uit. Met het klieven van de korte tongriem kunnen tevens voor de langere termijn diverse problemen worden voorkomen, die niet specifiek met borstvoeding te maken hebben. Te denken valt aan ademhalingsstoornissen, problematische mond motoriek, ongunstige gehemelte vorming, snurken, tandbederf en spraakproblemen.
Deze behandeling gebeurt gewoon bij jullie thuis, duurt ongeveer 10-15 seconden en er is geen verdoving voor nodig. In het gebied van de tongriem lopen bij jonge baby’s bijna geen zenuwen zodat het knippen nauwelijks gevoeld zal worden. Met massage-oefeningen na de ingreep zien we in 80% van de gevallen een verbetering!
Verloskundige coach | vragen rond het ouderschap
Wat wij denken, voelen, zeggen en doen wordt door een groot deel aangestuurd door onze normen, definities en overtuigingen. Een zwangerschap en het ouderschap zijn life-events waarin je daarmee automatisch wordt geconfronteerd. Dat is ook fascinerend! Soms betekent die confrontatie verwarring en onzekerheid en heeft dat zijn weerslag op hoe je je zwangerschap en het ouderschap ervaart en uitvoert. Mijn coaching betekent dat ik een proces faciliteer waarin ik je vragen en wedervragen stel om tot een zelfgekozen doel te komen en daarmee aan de slag te gaan. Wanneer je een aanvraag wil doen voor een coachgesprek, vul dan het aanmeldformulier in. Twijfel je aan het zetten van de eerste stap? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.
Verloskundige Ederveen
Sinds jaren hebben wij een spreekuurlocatie in Ederveen in het praktijkpand van de huisartsen. We verlenen aan een toenemend aantal cliënten uit Ederveen en omgeving verloskundige zorg. Met deze spreekuurlocatie in Ederveen willen wij onze kleinschaligheid en onze zorgkwaliteit ook voor onze zwangeren in Ederveen en omgeving waarborgen. Wij bieden hier het complete pakket aan verloskundige zorg, waaronder ook echoscopie, lactatiekundige zorg, workshops en informatieavonden. Je bent van harte welkom in onze praktijk! Op deze website vind je alles over ons, onze visie en onze praktijk.
Verloskundige Lunteren
Sinds april 2020 hebben wij ook een vestiging van Creation Verloskundigen in Lunteren. Onze locatie in Lunteren locatie is gehuisvest in Gezondheidscentrum Lunteren, aan de Barneveldseweg 11k, 1e etage. We verlenen aan een toenemend aantal cliënten uit Lunteren en omgeving verloskundige zorg. Met onze locatie in Lunteren willen wij onze kleinschaligheid en onze zorgkwaliteit ook voor onze zwangeren in Lunteren en omgeving waarborgen. Wij bieden hier het complete pakket aan verloskundige zorg, waaronder ook echoscopie, lactatiekundige zorg, workshops en informatieavonden. Je bent van harte welkom in onze praktijk! Op deze website vind je alles over ons, onze visie en onze praktijk.
Verloskundige Veenendaal
Sinds november 2006 zijn wij gevestigd Onze locatie in Veenendaal is gehuisvest in Gezondheidscentrum Veenendaal, aan de Nijverheidslaan 3, 2e etage. We verlenen zo al jaren aan cliënten uit Veenendaal en omgeving verloskundige zorg. Met onze locatie in Veenendaal willen wij onze kleinschaligheid en onze zorgkwaliteit voor onze zwangeren in Veenendaal en omgeving waarborgen. Wij bieden hier het complete pakket aan verloskundige zorg, waaronder ook (SEO)echoscopie, lactatiekundige zorg workshops en informatieavonden. Je bent van harte welkom in onze praktijk! Op deze website vind je alles over ons, onze visie en onze praktijk.
Verloskundigen kleinschalig
Volgens de norm van onze beroepsgroep, de KNOV, kan een verloskundige ongeveer 105 zwangeren en bevallingen per jaar begeleiden als ze een fulltime baan heeft. Het aantal zwangeren per verloskundige ligt in onze praktijk rond de 55. Hierdoor hebben wij veel tijd en aandacht en geven we jou als zwangere de mogelijkheid ons goed te leren kennen, en leren wij ook jullie goed kennen. Op deze manier ontstaat een vertrouwensband die noodzakelijk is bij de begeleiding tijdens de zwangerschap, maar zeker ook tijdens de bevalling! Aangetoond is dat een intensievere begeleiding en vertrouwen zorgt voor een beter verloop van de bevalling en voor een grotere tevredenheid. Om deze redenen willen we onze kleinschaligheid inzetten voor een persoonlijke begeleiding van jullie zwangerschap!
Over ons | Creation Verloskundigen – persoonlijke zorg in Veenendaal en Lunteren
Vermoeidheid zwangerschap
Vermoeidheid is een typische zwangerschapsklacht. De meeste zwangeren hebben er last van. Oorzaak is dat de zwangerschap je veel energie kost (net zoveel als een fulltime baan). Voornamelijk in het begin en tegen het einde van de zwangerschap heb je last van vermoeidheid. Geef maar toe aan de signalen van je lichaam en neem tijdig je rust. Meestal krijg je rond 18 tot 20 weken je energie weer wat terug.
Bespreek je vermoeidheid wel met ons. Mogelijk kunnen we je helpen met tips of zoeken naar een andere oplossing.
Tips bij vermoeidheid:
- Verdeel je werkzaamheden over de dag en leg je lat niet te hoog.
- Probeer af en toe bij te slapen.
- Besteed taken uit en accepteer een helpende hand.
- Kijk nog even onder Leefwijze en preventie hoe je slaappatroon verandert.
Zwangerschapsklachten | uitleg en tips van Creation Verloskundigen
Voorbereiding bevalling
Het onderstaande lijstje helpt je om alles thuis klaar te maken voor de bevalling, ook als je poliklinisch wil bevallen is dit nodig. Bijvoorbeeld wanneer het heel snel gaat en je kan niet meer vertrekken naar het ziekenhuis en voor in de kraamtijd. :
- Zorg dat het huisnummer duidelijk te zien is, óók ´s nachts.
- Maak een actueel lijstje met telefoonnummers van mensen die je moet bellen wanneer de bevalling begint.
- Leg je zwangerschapskaart op een plek waar we hem snel kunnen vinden
- Regel eventueel een oppas voor de kinderen.
- Het bed moet een hoogte van ten minste 80 cm hebben. Je kunt bedklossen huren bij de thuiszorgwinkel aan de Frans Halslaan 26. Ook is het mogelijk om bierkratjes als bedklossen gebruiken.
- Bescherm het gehele matras.
- Zorg voor ruimte aan een kant van het bed van minimaal 70 cm.
- Zorg voor voldoende vuilniszakken (min. 2), 2 emmers, liefst 2 metalen kruiken (nieuw), ± 10 hydrofiele luiers en een metalen po (te huren bij de thuiszorgwinkel).
- Leg kleertjes, een thermometer en 2 mutsjes voor de baby klaar.
- Zorg voor een goed te richten lichtbron.
- Als je thuis wil gaan bevallen, is het verstandig om een tas met inhoud (de ziekenhuistas) klaar te zetten, voor het geval er toch een reden is om naar het ziekenhuis te gaan.
- Zorg dat je kraampakket in de kamer staat waar je gaat bevallen. Je krijgt het pakket rond 30 weken zwangerschap van je zorgverzekeraar thuisgestuurd. Als je het pakket niet krijgt, zorg dan dat je het onderstaande lijstje met benodigdheden in huis haalt. Pak deze doos niet uit.
- Zorg voor een fototoestel met volle batterijen.
Voorbereidingen voor de bevalling – Creation Verloskundigen
Ziekenhuis verloskamers / Gelderse Vallei Ziekenhuis / Kraamafdeling
Poliklinisch bevallen betekent dat wij net als thuis de bevalling begeleiden maar dan in een ruimte van het ziekenhuis. Als je poliklinisch wilt gaan bevallen, ga je tijdens de bevalling naar het ziekenhuis. Wij komen eerst bij je thuis langs en spreken met je af wanneer we naar het ziekenhuis gaan. Meestal heb je dan al wat weeën achter de rug, en is het duidelijk dat je binnen niet al te lange tijd gaat bevallen. Als alles goed gaat, mag je na de bevalling na ongeveer 3 uur weer naar huis. Bij een poliklinische bevalling betaal je meestal een eigen bijdrage. Dit is afhankelijk van je ziektekostenverzekering. Wanneer je tijdens de bevalling overgedragen wordt aan de gynaecoloog, dan vervalt deze bijdrage.
Als je besluit poliklinisch te bevallen kun je een informatieavond van het ziekenhuis Gelderse Vallei bezoeken. Deze avonden zijn van 20:00 uur tot 21:30 uur in het auditorium van het ziekenhuis. Kijk voor de data en voor aanmelden op de website van het ziekenhuis. Je kunt je ook telefonisch aanmelden tussen 14:00 uur en 15:30 uur. Het telefoonnummer is 0318-434783.
De plaats waar jij gaat bevallen, is de plaats waar je je het meest veilig voelt. Tijdens de zwangerschap zullen we met jullie bespreken waar je wilt gaan bevallen en de plannen zullen ook genoteerd worden in je dossier.
20 weken echo veenendaal
De 20 wekenecho is een medisch onderzoek. Een andere naam ervoor is het tweede trimester structureel echoscopisch onderzoek (TTSEO). Met deze echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de groei van het kind en de placenta en het vruchtwater. Chromosoomafwijkingen zijn in principe niet op te sporen met een 20 weken echo.
De 20 weken echo is een screeningsecho. Dat wil zeggen; er zijn geen nadelige effecten voor de baby bij het doen van dit onderzoek. Dit betekent ook dat de uitslag geen uitslag is met 100% garantie op een gezond kind, of 100% garantie op een afwijking als er iets afwijkends gezien wordt. De 20 weken echo kan je geruststellen over de gezondheid van je kind, maar de uitslag kan je ook ongerust maken en je voor moeilijke keuzes stellen. Je mag zelf beslissen of je de echo wilt laten uitvoeren, het is geen verplicht onderzoek.
Echocentrum Creation | 20-wekenecho bij Creation Verloskundigen